Slaap lekker!

30 december 2015 | Ontspanning

Meer dan de helft van de Nederlanders is volgens de Nederlandse Vereniging voor Slaap en Waak Onderzoek (NSWO) moe bij het opstaan, 15 procent zelfs zeer moe. Een op de zes mensen schijnt soms zelfs in slaap te vallen tijdens een sociale gelegenheid zoals feestjes of een bezoekje aan de bioscoop. Slapen (of het gebrek eraan) heeft een enorme invloed op de vitaliteit.

We slapen nu per nacht een uur minder dan zo’n 100 jaar geleden. Het vervelende is dat je aan minder slapen niet echt went. Je bouwt dan een “slaapschuld”op. Een volwassene heeft zo’n 7-9 uur slaap per nacht nodig, een puber 8,5 tot 9 1/4 uur per nacht. Als moeder van 2 inmiddels volwassen zonen weet ik dat die hoeveelheid slaap, zeker als ze ’s ochtends op tijd op school moeten zijn, vaak niet gehaald wordt. Te laat naar bed,  niet kunnen slapen, afgeleid worden door de smartphone, allemaal wel bekend. Eigenlijk beginnen de scholen een uur te vroeg voor deze leeftijdscategorie. Wat is het probleem van weinig slapen? Het wordt geassocieerd met een toename van overgewicht, het ontregelt je suikerhuishouding, het immuunsysteem en vergroot de mogelijkheid op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Heb jij slaapproblemen? Probeer dan in elk geval het volgende:
– Gebruik je slaapkamer alleen om in te slapen, dus geen TV aan, I-pad of  smartphones gebruiken terwijl je in bed ligt.
– Zorg voor een goed verduisterde kamer en zet een raam open voor voldoende ventilatie, ook als het buiten koud is.
– Onderzoek of cafeïne je wakker houdt: drink geen koffie meer na 14.00 uur ’s middags.
– Zet de wekker altijd op een vaste tijd (dus ook in het weekend).
– Blauw licht van beeldscherm en smartphone geven je hersenen het teken om vooral niet in slaap te vallen. Gebruik in dat geval apps om het blauwe licht ’s avonds te dimmen. Voor de smartphone is er bijvoorbeeld “Twilight” en voor je computer “f.lux”.

Kun je slecht slapen en wil je meer tips? Bel gerust om een afspraak te maken.

 

Delen:

Tags: , , ,

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Nieuwste artikelen
Alle artikelen

Advies & kennis:

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we je kunnen bieden?

Bel 06 - 40 70 59 68

Volg ons via: